Grundades under sitt nuvarande namn år 2001, har sina rötter i tre olika föreningar; Terjärv Lantbruksklubb, Nedervetil Lantbruksklubb och Kronoby Lantbruksklubb, som grundades 1929. Föreningens långa historia genomsyras av starka traditioner och ett djupt engagemang för barn och unga. Idag samlar Botnia 4H 391 medlemmar och bedriver ett brett spektrum av aktiviteter, från eftermiddagsverksamhet till läger och klubbverksamhet.
Botnia 4H är en förening med ett hängivet team som arbetar för att skapa en trygg och meningsfull tillvaro för barn och unga i Kronoby kommun. Med totalt nio anställda kan Botnia 4H erbjuda en bred verksamhet, där varje medarbetare har ett tydligt ansvarsområde. Föreningens fokus ligger på att stärka ungas arbetslivsfärdigheter, social kompetens och samhörighet med sin hembygd.
Föreningen leds av verksamhetsledaren Mona Ahlsved, som också är eftiskoordinator. Mona har ett starkt engagemang för att skapa platser där barnen kan utvecklas och knyta nya vänskapsband. Eva-Maria Broberg ansvarar för ungdomsverksamheten samt sociala medier och fakturering. Hon arbetar nära ungdomarna och bidrar till att skapa inkluderande aktiviteter. Ramona Sanchez Liljekvist ansvarar för barnverksamheten och arbetar med de yngre barnens aktiviteter och behov.
Botnia 4h har ett eget kontor i Terjärv, där det finns möjlighet att ordna en del verksamhet. Dessutom finns ett eget ungdomsutrymme i samma byggnad, där ungdomsgrupper samlas samt fredagscafé ordnas.
Eftis där lek och lärande står i centrum
Utöver sina 4H-klubbar driver Botnia 4H en populär eftermiddagsverksamhet på tre olika platser i kommunen: Kronoby, Nedervetil och Terjärv. Verksamheten stöttas ekonomiskt av BMR och kommunen och engagerar omkring 80 barn dagligen. Här får barnen en trygg och stimulerande plats att vara på efter skoldagen, där lek och lärande står i centrum. ”Eftis är mycket mer än barnpassning,” förklarar Mona Ahlsved. ”Vi vill erbjuda en miljö där barnen kan vara sig själva, utforska sina intressen och knyta nya vänskapsband. Allt detta tillsammans med trygga vuxna i en trygg miljö”
Nytt projekt för att nå unga i högstadiet och gymnasiet
Botnia 4H har ett nära samarbete med Kronoby kommun och andra lokala aktörer. Ett exempel är det nyligen startade skolungdomsprojektet, där Eva-Maria besöker högstadiet och gymnasiet två gånger i veckan för att organisera sociala aktiviteter under rasterna. Aktiviteter som bingo och samtalsstunder syftar till att skapa en trygg och inkluderande miljö för ungdomarna. ”Det är ett fantastiskt tillfälle för oss att vara en del av ungdomarnas vardag och bidra till deras välmående,” berättar Ahlsved. Projektet sponsoreras av projektpengar från regionförvaltningsverket.
Som erkännande för sitt outtröttliga arbete och sin positiva inverkan på Kronobys unga fick Botnia 4H nyligen utmärkelsen ”Årets ungdomssatsning 2023” från Kronoby kommun. Kommunen hyllade föreningens engagemang och kreativitet i att skapa meningsfulla aktiviteter som bidrar till en trygg plats där barn och unga kan växa och utvecklas. ”Att få denna bemärkelse värmer hjärtat och inspirerar oss att fortsätta vårt arbete för Kronobys unga,” säger Ahlsved.
Året runt med aktiviteter som engagerar
Botnia 4H erbjuder ett brett utbud av aktiviteter för Kronobys unga, året om. Under vintern är klubbarna för låg- och mellanstadiebarn särskilt uppskattade, och på sommaren kan ungdomar delta i läger som ger dem möjlighet att tillbringa tid i naturen och delta i både roliga och lärorika aktiviteter. Escape Room, pizza- och spelkvällar och pysselworkshops är exempel på aktiviteter som inte bara roar utan också stärker ungas lärande och självkänsla.
Botnia 4H ordnar även kortkurser med väldigt varierande teman, typ smyckestillverkning, spadag, lyxiga chokladbagaren…
Föreningen har från första början samarbetat med kommunen kring uppstartandet och koordineringen av Finlandsmodellens klubbar. Botnia 4h står för Coola Kockar och klubbarna har varit väldigt omtyckta och välbesökta.
Botnia 4h sysselsätter 20-30 ungdomar varje sommar och ger dem en värdefull första kontakt med arbetslivet. Ungdomar behövs i arbetspoolen, Nordpolen, där unga utför olika arbeten inom hushållen. Kan vara städning, krattning, gräsklippning osv. Dessutom anställes hjälpledare till läger och Matskolor, ca 8-10 tillfällen/sommar, så det behövs massor med ungdomar.
Traktorverksamheten är starkt förknippad med Botnia 4H. Många Botnia-unga lär sig hantera traktorer genom 4H, och den årliga traktorprecisionstävlingen är en omtyckt tradition där föreningens unga skördat framgångar. Traktorverksamheten lär ungdomarna tålamod, koncentration och teknisk skicklighet – viktiga färdigheter både på gården och i livet.
En hållbar framtid för Botnia 4H
Dagens samhälle ställer nya krav och ibland stora utmaningar för barn och unga. Då behövs organisationer som Botnia 4H mer än någonsin. ”Vi märker att 4Hs roll blir allt viktigare,” säger Mona Ahlsved. För somliga är 4h den enda hobbyn de har.
Föreningens arbete handlar om mer än att fylla fritiden – det handlar om att skapa en miljö där unga kan utforska, växa och bli en aktiv del av samhället.
Genom starka samarbeten och närvaro ger Botnia 4H unga de redskap de behöver för att möta framtiden, oavsett vilka vägar de väljer.
Inom 4H lär sig barn och unga nya färdigheter och social kompetens genom att göra. Vi värderar högt praktiskt kunnande , arbetslivsfärdigheter och företagsamhet. 4H känns igen av vår gröna fyrklöver, där varje blad representerar en egenskap.
Fyrklövern är 4H-verksamhetens symbol, där varje klöverblad representerar en färdighet som utvecklas inom verksamheten.
De fyra identifierade kärnkompetenserna är:
- Bladet HUVUD representerar kunnande inom att aktivt medborgarskap omfattande bl.a. arbetslivets spelregler, företagsamhet, initiativtagande
- Bladet HJÄRTA representerar vår förmåga att samarbeta, lyssna och samverka med varandra. Genom samarbete lär vi oss av varandra.
- Bladet HAND representerar kreativitet. Genom att prova på, utveckla, göra på nytt stimuleras kreativiteten och fantasin. Tilltron till det egna görandet vid problemlösning ökar.
- Bladet HÄLSA representerar individens välmående. Genom aktiviteter inom skog, natur, mat och kost samt odling och djur utvecklas förståelse för faktorer som påverkar individens återhämtning och välbefinnande. Verksamheten har en stark koppling till landsbygden och skärgården med målet att även finnas inom städer med betydande svenskspråkig befolkning.